På tisdag är det fettisdag i Sverige!
Det firar man genom att äta semlor. I danmark äter man fastelavnsboller i denna tid, så vi har visst båda lite behov av socker i Februari.
Semlor är en RIKTIGT bra svensk uppfinning, och jag kan inte bestämma mig helt, om jag ska baka några i år, eller ej. Det är ju bara vi fyra här hemma som äter dem, och dessutom är de inte jättenyttiga/sunde. Så kanske borde man hoppa över det i år..?
Hur som helst får ni ett recept på dem här! Det här receptet ger extra fluffiga semlor – galet goda. Hoppas det lyckas, och smakar er! Ät semlorna med en god kopp kaffe, eller – i mitt fall – utan kaffe.
Ingredienser
1/2 paket jäst (à 50 g)
100 g margarin eller smör
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
2 krm salt
2 krm hjorthornssalt
6 – 7 dl vetemjöl
Pensling:
ägg
Fyllning:
100 g mandelmassa
2 – 3 msk mjölk
Garnering:
2 dl vispgrädde
florsocker
Gör så här
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i ca 10 bitar. Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen i 250°C, ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.
Hör av er om ni behöver översättningshjälp till danska! Eller amerikanska, till alla er amerikanska läsare jah…